POMAGATI NIJE PRUŽATI KOLIKO MISLIŠ DA MOŽEŠ VEĆ KOLIKO MOŽEŠ

MISLI, ODLUKE, PROVEDBE…

Apsolutnu slobodu ima samo misao. Samo je misao naša kriva i zaslužna za sve što nam se događa u ovome životu.  Ako se pak osvrnemo na ono: mišlju, riječju, djelom i propustom, onda ovo ne bi imalo temelje ali ako zagrebemo ispod površine, onda se srećemo s prvom činjenicom-misao je na prvome mjestu i glavna je. Dakle, misao je izvor, pa je i jednakost u nizu koji slijedi bez osnove. Naime, misao diktira riječima, djelima i propustima. Možemo se uhvatiti za to da riječi nekad izlete prije promišljanja, da je nešto učinjeno ili neučinjeno u afektu, ali ne možemo izbjeći drugu činjenicu – u djeliću sekunde jedna je misao istjerala tu riječ, jedna je misao učinila loše ili dobro djelo, pa otud i grijeh mišlju. Po tome bi grijeh riječju, uz kajanje, bio oprošten jer je njezin korijen –misao, začetnikom grijeha i stvarnim griješnikom. Za tim slijedi i ono "djelom i propustom", koje grijehe također opraštamo jer je misao, u nekim trenutcima nezdrava, potaknula zlo djelo, ili nije potaknula dobro djelo. Tako razumljivom postaje skrb o našim mislima. Na njima je zdravo raditi ali ne im  olako prepustiti odluke kada su u pitanju osjećaji!  Potom slijedi pitanje: Zašto onda u "moj grijeh" ubrajamo riječ, dijelo i propust? Vrlo jednostavan je odgovor. Jer, imamo najjače oružje – naše misli. Ako bi "radnje" ostale zarobljene u mislima, a mislili smo činiti dobro, a  to dobro ne kažemo ili ne uradimo, onda naša misao nije bila grijehom ali je izvorom grijeha propustom, budući da smo propustili dobro reći ili učiniti. No, na drugoj strani, ako pomislimo zlo, a ne kažemo ili ne naudimo, onda nismo kao ništa propustili, ali tad na površinu ispliva grijeh mišlju jer zlo mislili jesmo. Neprekidno se vrtimo u krugu grijeha. Ali, dar s Neba je i dalje misao i njeno korištenje/promišljanje; dopušteno nam je građenje smisla života na svakome od nas osobit način. Jer, svatko odgovara za svoje misli i odluke te posljedice provedaba osobnih promišljanja.

 
We use cookies

Koristimo kolačiće
Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku.
Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje , Klikom na gumb 'UREDU' pristajete na korištenje kolačića.